top of page

Как да изберем адвокат?


 



Рано или късно почти всеки се оказва в ситуация, в която се нуждае от услугите на адвокат. Независимо дали става въпрос за сделка с недвижим имот, създаване на бизнес, уреждане на семейни или наследствени отношения, събиране на дългове и други, опитът и експертизата на добър адвокат са необходими в широк кръг случаи.


Важно е да знаете, че адвокатът предлага услуга и вие, като потенциален потребител на тази услуга, можете и трябва да оценявате предлаганата правна услуга по същия начин, по който бихте оценили всеки друг вид услуга.


Преди обаче да оцените услугата на адвоката, трябва да преминете през няколко други стъпки, които ще ви доведат до правилния за вас избор на адвокат.


1. Разбере вашите правни нужди

Преди да започнете своето проучване, следва най-напред да установите от какъв тип услуга се нуждаете. Вие не просто търсите добър адвокат, а търсите адвокат, който е най-добре подготвен да се справи с вашата конкретна ситуация.


За да получите професионални правни услуги съобразени със спецификата на вашия казус, е от решаващо значение да имате разбиране за това каква помощ търсите и респективно какъв вид адвокат ви е необходим, за да я получите.


2. Различни видове адвокати

Юридическата материя е всеобхватна, поради което адвокатите специализират в различни области на правото. След като сте изяснили от какво съдействие се нуждаете, можете да започнете проучване на адвокати и адвокатски кантори, профилирани в областта, в която попада вашия случай. Информативно, някои от най-често срещаните области на правната практика са: гражданско право, търговско право, трудово право, данъчно право, вещно право, семейно право, наследствено право, застрахователно право, административно право, наказателно право и други.


Изборът на адвокат, който има специалност в интересуващата ви сфера, ще ви даде сигурност, че същият има опит с подобни казуси и ще може да ви предостави високоекспертен съвет.


3. Проучване

Фазата на проучването е не само най-времеемката, но и най-съществената от целия процес по намирането на адвокат. Аналогично на останалите видове услуги, така и при правните услуги личните препоръки за адвокат са най-доброто начало, от което можете да тръгнете. Започнете да съставяте списък, като попитате приятели, съседи, колеги, бизнес партньори за мнения за адвокати, от които са останали доволни. Впечатленията от първа ръка ще ви ориентират за правилната посока и ще стеснят първоначалния процес на търсене.


Дори да не познавате някого, който се е сблъсквал с подобни правни проблеми като вашите, разговорът с тези, които са потърсили правен съвет от всякакъв вид, може да ви бъде ценен. Това е така, защото адвокат, работещ в една област на практика, може да ви свърже с други адвокати и да направи препоръки в своите професионални кръгове.


Освен препоръките, ви съветваме да направите и свое собствено независимо проучване. Информирането за практикуващите адвокати и адвокатски кантори в областта на практика, от която се нуждаете, може да ви отведе до точния адвокат. Вече почти всеки адвокат и кантора поддържат свои уеб сайтове, както и профили в социалните мрежи. От там можете да извлечете полезна информация за услугите, които те предлагат, за екипа, професионалната квалификация и опит на всеки адвокат, за дела, по които адвокатът е работил и изхода от тях, да прочетете ревюта от клиенти, да научите дори за цените на предлаганите услуги, и други.





Препоръчваме ви още да направите справка в Регистрите на Българската адвокатура дали адвокатът, към който сте се насочили, действително притежава адвокатски права (от тук - https://bar-register.bg/).


4. Оценяване

След като вече имате списък с избрани адвокати, следва етапът на оценяването на същите. Проведете среща с всеки от адвокатите, на която ще имате възможност да придобиете лични впечатления за адвоката и да зададете въпроси, свързани с вашия случай. Имайте предвид, че някои адвокати предлагат безплатна първа консултация, но други искат заплащане за същата. Информирайте се предварително дали и колко ще ви струва първата среща с адвоката. Добре е да си подготвите и списък с въпроси, за да можете да извлечете максимума от срещата.


Когато оценявате и избирате адвокат, ви съветвате да претеглите следните въпроси:


1) Сфера на дейност – следва да се уверите, че адвокатът притежава опит в сферата, в която се нуждаете от съдействие.


2) Професионални качества – когато търсите адвокат, вие искате не просто някой, който се е занимавал с подобни случаи, но и да може да предостави високо качество на обслужване и да проявява необходимата професионална отговорност към клиента. На първата среща ще можете да придобиете първоначални впечатления за нивото на професионализъм на адвоката – компетентен ли е по въпросите, които му задавате, отношението и заинтересоваността му по случая ви, задава ли уточняващи въпроси, за да вникне в дълбочина в казуса, има ли бързи реакции и аналитично мислене, коректност, организираност, поставяне на ясни срокове и цели, изясняване на рисковете и други.


3) Цена – правните услуги, в зависимост от характера и сложността им, могат да струват не малко пари. Ето защо е важно да знаете колко би ви струвала услугата, която ще възложите на адвоката. По време на първоначалната консултация адвокатът би могъл да ви даде предварителна цена въз основа на предоставената му информация. Ако искате да научите повече за за цените на адвокатските услуги, прочете нашата статия на тази тема тук.


4) Юридическият екип - някои адвокати работят сами, докато други работят в екипи с други адвокати или юристи или възлагат част от правната работа на свои колеги. Информирайте се кой ще работи по вашия случай, тъй като това може да окаже влияние както върху качеството на услугата, така и върху цената.


5) Лични качества – не без значение са и личността и характерът на адвоката, на който ще възложите случая. Запитайте се харесва ли ми поведението на адвоката и отношението му към мен, чувствам ли се спокойно в присъствието му и ще ми бъде ли комфортно да комуникирам с него и да му задавам въпроси, вдъхва ли ми доверие.


5. Избор

След като съпоставите всеки един от адвокатите въз основа на горните критерии, направете най-правилния за вас избор на адвокат.


Макар процесът по избиране на адвокат да не е лесен, ви уверяваме, че вложените време и усилия ще ви се отплатят накрая. Някои от многото предимства да изберете умно и с нужното внимание адвокат е сигурност, че делата ви са поверени на професионалист, на когото имате доверие и с когото общувате лесно, по-малко притеснения и стрес и по-голяма вероятност за благоприятен изход на казуса ви.


Ако Ви е необходимо юридическо съдействие и все още не сте се спрели на адвокат, не се колебайте да се свържете с нас. Нашият екип с удоволствие ще проведе среща с Вас, на която да отговори на всички въпроси, които Ви интересуват.


 

Настоящата публикация е създадена единствено с информационна цел, като същата не претендира за изчерпателност. Съдържанието на публикацията не представлява правно становище или съвет. Авторът не носи отговорност за вреди или пропуснати ползи от действия или бездействия, основани на тази публикация.


Автор: Станислава Иванова - адвокат

bottom of page